Voorstelling 1 en 2 april 2016

Op 1 en 2 april 2016

bracht "De Bloem" het blijspel:

 
“ZET HET MAAR OP DE REKENING" 
Blijspel in drie bedrijven door Jan van Blokland
“Zaken zijn zaken! En van lenen is niemand rijk geworden” vindt Ben, de eigenaar van een Doe ’t Zelf-zaak. Hij is dan wel niet in zijn winkel, maar ook tijdens zijn vakantie wordt vanuit zijn bungalowtent op de camping iedereen voorzien van de meest uiteenlopende zaken. Wat niet direkt afgerekend kan worden, zet hij wel op de rekening. Maar je verrader slaapt nooit, dus wat dat allemaal veroorzaakt….?

Rolverdeling:

Ben                                         Anko Scholtens
Ans, de vrouw van Ben       Thea van de Wetering
Jean Paul                              Jan Bennink
Germaine,
verloofde van Jean Paul     Albertje Hulzebos
Irene, campinggast             Janneke Hulzinga-van                                                 de Wetering
Moniek, de zus van Irene    Annelies Slagter
Hilda, chef van Jean Paul   Cathy Russchen
Dick, campinggast               Henk Velthuis
Karel, zoon van Dick           Hilbert van de Wetering
Joke, klusjesvrouw
op de camping                     Inge Smits
Clothilde,
tante van Jean Paul             Angelique Kos
Rob, de boekhouder           Hans Kalter

Regie:  Tinus Nijstad

Souffleuse:
Sabrina de Haan

grimeuses:
Tieneke Bennink, Jacqueline Kalthof,
Alien Liezen

Licht en geluid:
Marthijn Schra en Thom Nijstad

   

De spelersgroep. Op de foto mist Hilbert van de Wetering. Foto Benny Spin

De Bloem bloeit volop

Geplaatst op maandag 4 april 2016

 

Op weg naar het 150-jarig bestaan op 6 februari 2017, kan Rederijkerskamer De Bloem vaststellen dat ze op 1 en 2 april jl. twee geslaagde voorstellingen heeft gegeven van het blijspel “Zet het maar op de rekening”.

Beide avonden was de zaal van de Havezate in de Wijk zo goed als uitverkocht en met een meelevend publiek was het voor de spelers heel prettig om te spelen. Ook na de voorstelling bleef het nog lang gezellig in de Havezate. 

Er stonden in totaal twaalf spelers op het toneel, waaronder maar liefst zes enthousiaste debutanten: Cathy Russchen zette als de strenge mevr. De Rooij, belastinginspecteur en baas van Jean Paul, een mooie rol neer. Ook toen ze samen met Jean Paul (Jan Bennink) iets te diep in het glaasje had gekeken, wist ze haar rol treffend neer te zetten. 
Met zijn 18 jaar had debutant Hilbert van de Wetering, in de rol van Karel de lachers meerdere malen op zijn hand. Ondanks pogingen van zijn vader, Dick (Henk Velthuis) en zijn volkse, tante Ans (Thea van de Wetering) om hem hiertegen te beschermen, blijkt zijn heftige verliefdheid op de iets oudere Germaine ( Albertje Hulzebos) onbeantwoord, maar dit leverde hem wel de sympathie van het publiek op. 
Debutanten Janneke van de Wetering en Annelies Slagter, moesten erg vaak naar het toilet, maar hadden ondertussen een dubbele, spionerende agenda, want Ben de handelaar doet zaken op een manier die hun goedkeuring niet heeft. Ben (Anko Scholtens), gaat onwetend zijn gang zo lang het kan, maar besluit op het laatst zijn handelsagenda te wijzigen. Dit niet voordat twee Arabieren (een onherkenbare dubbelrol van Henk Velthuis en Anko Scholtens), er hun steentje aan hebben bijgedragen om de belastinginspectrice uit het zicht te laten verdwijnen. En ook tante Clothilde, gespeeld door debutant Angelique Kos, en boekhouder Rob, vertolkt door Hans Kalter, dragen hier hun steentje aan bij. Eveneens debutant Inge Smits, voorziet als slimme klusjesvrouw Ben van zijn voorraad en houdt ondertussen ook het toiletgebouw schoon.

Nu deze voorstellingen achter de rug zijn, gaat De Bloem verder met de voorbereidingen van haar jubileum. Houd de berichtgeving in de gaten!

Op de foto de volledige cast van "Zet het maar op de rekening", inclusief regisseur Tinus Nijstad, souffleuse Sabrina de Haan, grimeuses Alien Liezen, Tieneke Bennink en Jacqueline Kalthof en de man van het licht en geluid Thom Nijstad.

(MET DANK VOOR DE FOTO AAN PETER NEFKENS

 

Persbericht Meppeler courant 4 april 2016

  • Rederijkerskamer De Bloem speelt toneel in de Wijk. © Artizzl Media / Peter Nefkens

De Wijk – Nog één jaar te gaan voor het 150-jarig jubileum. Rederijkerskamer De Bloem heeft echter ruim op tijd, na vele zware jaren, de ellende van zich afgeschud.

‘We bloeien nu volop, mensen melden zich spontaan aan om mee te spelen’, zegt voorzitter Tinus Nijstad. Vrijdag- en zaterdagavond werd het stuk ‘Zet maar op de rekening’ in De Havezate voor volle zalen gespeeld. ‘We hebben er zelfs twee rollen in geschreven’, lacht Nijstad, die enkele jaren geleden nog wel wat somberder was. Het waren de jaren dat er in de Wijk geen geschikte zaal was om een serieuze toneelvoorstelling te geven. De Bloem speelde ver weg, in schouwburg Ogterop in Meppel. Een geweldige locatie voor een toneelstuk, maar niet in het eigen dorp.

Generale repetitie

Hoe anders is het nu allemaal met een demontabel toneel in de grote zaal en een steeds grotere achterban. Afgelopen weekend speelden liefst zes debutanten mee. ‘En dat gaat aardig goed, al waren ze bij de generale repetitie dinsdag aardig zenuwachtig. Je moet bij toneel altijd eerst de tekst goed kennen, daarna kun je het uitspelen. Dat laatste kwam wat laat dit jaar’, zegt Nijstad, maar nu als regisseur. ‘Vorig jaar was ik speler én regisseur, maar dat is best lastig. Je moet er als regisseur soms gewoon boven staan. Ik ken alle tekst, dus mocht er iemand uitvallen, kan ik zo meespelen’, lacht Nijstad.

Pijnstillers

De kans dat hij in zou moeten vallen, was zeker aanwezig. Jan Bennink, die de rol van belastinginspecteur Jean Paul, ging namelijk een week eerder door zijn rug. ‘Bij de generale was ik aanwezig voor de tekst, maar lopen gaat nog steeds lastig’, vertrekt hij vrijdag vóór de voorstelling. ‘Ik heb pijnstillers en een warmtepleister. We staan er straks, ik laat me niet klein krijgen.’ De routinier Bennink kwijt zich vervolgens goed van zijn taak en houdt zich goed staande. ‘Ik ben ooit begonnen bij bedrijfstoneel van Brink in Staphorst, dit is het vierde jaar achter elkaar dat ik weer bij De Bloem meedoe.’

Plankenkoorts

Tinus Nijstad had maar al te graag zelf meegespeeld, maar schikte zich manmoedig in zijn lot. Nieuwelingen kregen de kans, zoals Inge Smits en Annelies Slagter. ‘Het leek me een leuke vereniging en ik heb nu de tijd’, laat Smits weten. ‘En ik moet zeggen dat het me erg goed is bevallen.’ Die mening is ook Annelies Slagter toegedaan. ‘Ja, we hadden ons te laat aangemeld, maar we zijn er gewoon ingeschreven. Ik heb wel een beetje last van plankenkoorts, maar we gaan gewoon knallen.’

En dat doen de spelers van De Bloem in de warme zaal van De Havezate, met een hoofdrol voor met name Anko Scholtens als Ben, de eigenaar van een Doe-het-zelfzaak, die op de camping zijn zaakjes gewoon voortzet en forse prijzen vraagt voor zijn spulletjes. Van een afstandje achterin de zaal zag de regisseur dat het goed was. ‘Volgend jaar willen we met het jubileum wat groters neerzetten met een externe regisseur.’
Dan kan Tinus Nijstad zelf tenminste weer meespelen, net als Thea van de Wetering, Albertje Hulzebos, Janneke Huizinga, Cathy Russchen, Henk Velthuis, Hilbert van de Weetring, Angelique Kos en Hans Kalter nu ook mochten doen. En de clou van het stuk? Alle rekeningen werden op een bijzondere manier vereffend, tot hilariteit van het publiek.


 
 
ight="1800" align="center" valign="top">