Voorstelling 23 maart en 24 maart 2018

Op vrijdag 23 maart en
zaterdag 24 maart 2018

bracht de Bloem:

Wie....speelt met wie?

Een avondvullend blijspel van Jan Tol

Havezate, de Wijk

DE WIJK - Afgelopen vrijdag en zaterdag speelde Rederijkerskamer de Bloem wederom de sterren van de hemel op het toneel van de Havezate in de Wijk. De spelers hadden er zin in, en het publiek kennelijk ook, want beide avonden was de zaal volledig gevuld voor het blijspel “Wie speelt met wie?”, dat enthousiast is geregisseerd door professioneel regisseur Sabine Osinga. Na het grote succes van het 150-jarige jubileumstuk van vorig jaar was het natuurlijk spannend! Konden de hoog gespannen verwachtingen waar gemaakt worden? Gezien de vele enthousiaste reacties naderhand, zijn ze daar zeker in geslaagd!

“Wie speelt met wie?”. Een blijspel doorspekt met veel complotten. Wie nou met wie onder één hoedje speelde bleef tot op het eind de vraag. En dat allemaal omdat de té nieuwsgierige buurvrouw Truus (prachtig vertolkt door Anneke van Asselt) steeds haar hoofd over de schutting stak. Met argusogen volgde ze de gang van de familiezaken van haar buren op de voet. 
En deze hebben schoon genoeg van haar bemoeizucht. In een poging om van haar af te komen wordt er door de buren Kees en Greet Haar (tekstvast gespeeld door Anko Scholtens en Inge Smits), samen met, voor de rol “getatoeëerde”, schoonzoon Bert Peen (mooi gespeeld door Gerdo Kleine) en zoon Ronald (een grote rol voor debutant Carl Steenbergen die door hem werd neergezet alsof hij al jaren speelt) en de heimelijk verliefde postbode Piet (ondanks zijn griep goed gespeeld door doorzetter Henk Velthuis) een plan bedacht om haar te laten verhuizen. 
Daarnaast willen de sexy vriendin, en laatste verovering van charmeur Ronald, Patricia (prachtig gespeeld door Maud Nijstad), dochter Jolanda (een supersterke rol van debutante Rayenne Scheper) en ex-vriendin Alice (mooi neergezet door debutante Maral Bennink), Ronald een stevig lesje leren over de gevolgen van zijn losbandige relatieleven. Ook hier worden plannetjes gesmeed, waardoor Ronald onverwacht en duidelijk beseft waar hij eigenlijk mee bezig is. 

Dat de ietwat omhoog gevallen moeder van Alice (treffend gespeeld door Annet van Eerden) denkt er het hare van. Dit alles wordt kritisch gevolgd door oma Haar (rolvast en sterk gespeeld door Thea van de Wetering). Dat haar pruik tijdens het spelen losliet, kon haar niet deren, ze paste haar tekst hier op aan en het publiek kon er smakelijk om lachen. Toen ze wegzakte in een middagdutje, kreeg ze in haar droom bezoek van een plagerige Chinees (gespeeld door teruggekeerd oudlid Bert Scheper).

Als dan ook nog Karel Schoen (hilarisch en met een sterk plat Amsterdams accent gespeeld door Tinus Nijstad) en zijn net zo ordinaire vrouw Tini (prachtig volks en net zo Amsterdams neergezet door Marga Wessels Boer) ten tonele verschijnen hebben ze de lachers op hun hand en is de chaos compleet, als blijkt dat zij van het huis een sexhuis willen maken. 
De grime werd verzorgd door de dames Alien Liezen, Tieneke Bennink en Jacqueline Kalthof. De nieuwe licht- en geluidinstallatie, gekocht van o.a. de opbrengst van de jubileumverloting van vorig jaar, werd met plezier en met succes bediend door Thom Nijstad. Het prachtige decor is met veel inzet opgebouwd door Jan Bennink en Jan Hulzinga, en achter de schermen is Janneke Hulzinga-Van de Wetering met allerlei hand- en spandiensten zeer behulpzaam geweest.

Korte inhoud:
Kees is de bemoeizucht van buurvrouw Truus meer dan zat. Eeuwig hangt ze over de schutting. Met zoon Ronald en schoonzoon Bert, beraamt hij een plan om haar weg te krijgen. Patricia, de nieuwe vriendin van Ronald, helpt ook mee. Echter, op haar manier. Als ook nog Alice, de ex-vriendin van Ronald en Piet de postbode, die verliefd is op de getrouwde dochter van Kees, met het spel meedoen, weet niemand meer wie met wie speelt. Door Patricia krijgt het geheel een verrassende wending. Verrassend zijn ook de droomscenes, waar Oma, Ronald en Piet in terecht komen...

Met:
Carl Steenbergen
Marga Wessels Boer
Maral Bennink
Tinus Nijstad
Annet van Eerden

Rayenne Scheper
Inge Smits
Thea van de Wetering
Gerdo Kleine
Bert Scheper
Anneke van Asselt
Maud Nijstad
Anko Scholtens
Henk Velthuis
Sabrina de Haan
Janneke Hulzinga van de Wetering

Regie: Sabine Osinga

Grimeuses:
Tieneke Bennink
Alien Liezen
Jacqueline Kalthof

Decor:
Jan Bennink

Licht en geluid:
Thom Nijstad