Menu Sluiten

Laatste nieuws

Rederijkerskamer de Bloem trekt weer volle zalen

Persbericht 8 april 2019

Afgelopen weekend heeft Rederijkerskamer De Bloem weer succesvol opgetreden voor een volle zaal, waarvan de zaterdagavond volledig was uitverkocht. Om de zaal alvast wat in de stemming te brengen, was er voorafgaand aan het toneelstuk een flitsend playback optreden van de “Blues Brothers” (Anko Scholtens en Bert Scheper).

De komische thriller ‘Het is weer knudde’, vertelt het verhaal van Knudde (Anko Scholtens in een dubbelrol) die vele grappen met anderen heeft uitgehaald. Hierin werd hij vaak bijgestaan door zijn vriend Paul, een weinig modebewuste ietwat sukkelige man. Deze rol werd gespeeld door Tinus Nijstad, die vele malen de lachers op zijn hand had.
Maar nu zijn ze zelf aan de beurt, want Knudde is de hoofdpersoon in een bizarre grap die met vriend Paul wordt uitgehaald.

Consternatie, samenzwering en verwarring zijn het gevolg. Wat doet Knudde in de kast? Welke rol de speelt boetiekhoudster (Cathy Russchen) hier precies in? En wat denk je van de grote hoeveelheid geld en drugs die ook nog worden gevonden? Waar komt dit vandaan?

En wederom waren er ook dit jaar debutanten: regisseur Frans Stapel, die (o.a. als oud-lid van De Bloem) zijn sporen ruimschoots verdiend heeft als toneelspeler, en nu voor het eerst vol enthousiasme kwam regisseren. En debutant Piet Hartman was de jongere vriend van de schoonmoeder. Hij stond voor het eerst op het toneel, maar debuteerde alsof hij dit al jaren deed.

Verder waren de eerst wat strenge vrouw van Paul (Thea van de Wetering) en zijn frivole schoonmoeder (Anneke van Asselt) van de partij. Ze worden de partners in crime van Paul als het er op aan komt dat Knudde het huis uitgewerkt moet worden. Ook dochter Cilia (Rayenne Scheper) en zoon Rob (Gerdo Kleine), zijn vriendin Manja (Maral Bennink) worden uiteindelijk betrokken in het laten verdwijnen van Knudde. Andere rollen werden vertolkt door Henk Velthuis (generaal-majoor en vader van Rob), Annet van Eerden (agente) en Mathieu Frings (goede vriend van de dochter des huizes).

Licht en geluid werden verzorgd door Thom Nijstad, en de dames van de grime Alien Liezen, Jacqueline Kalthof, Tieneke Bennink en nieuwkomer June de Beij hebben alles uit de kast gehaald om de van de spelers de juiste “typetjes” te maken. Waar nodig (en gelukkig was dit nauwelijks het geval) werden de spelers gesouffleerd door Sabrina de Haan.

De reacties van het publiek waren lovend met name over het spel van alle spelers. ‘De juiste mensen in de juiste rol gezet’, het kon niet beter, en wat hebben we gelachen!”. Al met al twee zeer geslaagde avonden, waar weer veel gelachen kon worden, en waarna de Bloem weer op weg gaat naar het volgende seizoen.